formació, reflexió i debats

Seminari – Laïcitat i altres reptes democràtics

Seminari – Laïcitat i altres reptes democràtics

Dimarts 11 i dimecres 12 de juliol, de 10.00 a 14.00 h i de 18.00 a 19.30 h

Seu universitària Ciutat d'Alacant


Dimarts 11

  • 10.00 h L'exigència demcràtica de derogar els acords de l'Estat espanyol amb la Santa Seu. Educació i finançament. Rafael Cuesta (Europa-València Laica) i Juan José Picó (Europa Laica)
  • 12.00 h Constitució espanyola: confessionalitat encoberta i desigualtat de drets. Octavio Salazar (Universitat de Còrdova) i Teresa Vicente (Universitat de Múrcia)
  • 18.00 h Laïcitat i memòria històrica. Esther López (arqueòloga) i Miguel Hernández (director del documental Niños robados)

Dimecres 12

  • 10.00 h Viure i morir dignament. Isabel Alonso (Dret a morir dignament - Catalunya) i Antonio Gómez (historiador)
  • 12.00 h Llibertat de consciència i llibertat d'elecció. Raquel Ortiz (València Laica) i Ana de Miguel (Universitat Rey Juan Carlos)
  • 18.00 h Les religions i l'opressió de les dones. María José Guerra (Universitat de La Laguna)

 

Presenta el seminari José de Lamo (director general de l'Agència Valenciana d'Igualtat en la Diversitat)

Organitzat per Europa Laica, pretén donar a conèixer els principis bàsics del laïcisme i mostrar per què l'Estat laic és una exigència democràtica.

Analitzarà la Constitució espanyola i l'organització de l'Estat per a identificar els impediments que dificulten la laicitat de l'Estat i, a més, es reflexionarà sobre el sistema educatiu espanyol i els motius democràtics, científics i pedagògics pels quals les religions no han de formar part del currículum escolar.

Al llarg de les intervencions es deixarà palès el privilegi què gaudeixen alguns credos religiosos i es reflexionarà sobre la necessitat de derogar el Concordat i els acords de l'Estat espanyol amb el Vaticà.

 

 

Rafael Cuesta García és membre d'Europa-València Laica i ha estat catedràtic de Filosofia en Secundària.

 

 

 

Juan José Picó és membre de la Junta Directiva i de l'Àrea de Comunicació d'Europa Laica. Coordinador de Madrid Laica, organització territorial d'Europa Laica.

 

 

 

Octavio Salazar és professor de Dret Constitucional en la Universitat de Còrdova, acreditat com a catedràtic. Responsable del grup d'investigació Democracia, Pluralismo y Ciudadanía i membre de la Xarxa Feminista de Dret Constitucional.

Autor, entre altres llibres, de: Cartografías de la igualdad (2010), Masculinidades y ciudadanía: los hombres también tenemos género (2013), La igualdad en rodaje (2015); Autonomía, género y diversidad: itinerarios feministas para una democracia intercultural (2017).

 

 

 

Teresa Vicente és llicenciada en Dret i doctora en Justícia i Dret Ambiental, professora titular de la Universitat de Múrcia, en el Departament de Fonaments de l'Ordre Jurídic i Constitucional de l'Estat. Ha participat en diversos projectes d'investigació: programa d'acció nacional d'Espanya contra la desertificació, aproximació a l'exclusió social en la regió de Múrcia, recuperació posttraumàtica i consolidació democràtica: Espanya i Argentina des d'una perspectiva comparada, i crims Internacionals i justícia penal: principals desafiaments.

Així mateix és autora de diverses publicacions sobre justícia i ecologia, dret ambiental, drets socials, protecció de la infància i drets dels xiquets i de les xiquetes, exclusió social i el conflicte del Sàhara.

 

 

 

Esther López Barceló és llicenciada en Història, amb dos màsters en el seu haver d'Antropologia Física i Forense, i Arqueologia. Activista per la recuperació de la memòria democràtica des de la seua joventut, va publicar en 2010 un llibre sobre testimoniatges de la repressió franquista a través d'una perspectiva de gènere, titulat Testimonio de la memoria. Militant d'Esquerra Unida des de 2005 ha tingut diferents responsabilitats orgàniques tant d'àmbit local com en l'àmbit federal, i forma part actualment de l'executiva d'Esquerra Unida sota la responsabilitat de Memòria Democràtica i Procés Constituent. Va ser diputada d'Esquerra Unida del País Valencià en les Corts, de 2011 a 2015, per la circumscripció d'Alacant.

Actualment, és directora de gabinet i coordinadora política de l'equip del regidor d'Economia de l'Ajuntament de Madrid, Carlos Sánchez Mato, amb qui ha fomentat polítiques de contractació pública social i responsable, així com l'impuls de la transversalitat de la perspectiva de gènere en l'àrea. Autora de nombrosos articles d'opinió col·labora habitualment a Valencia Plaza, ElDiario, Público i Cuarto Poder.

 

 

 

Miguel Hernández Alepuz és llicenciat en Història, especialitat en Història Contemporània, per la Universitat de València. Ha obtingut alguns premis literaris en la modalitat de conte. Va debutar en l'audiovisual com a director i guionista amb el curtmetratge Granada, que es va projectar en la XVIII Mostra de València i en els Premis Tirant 2007. És responsable de documentació, guió i direcció dels documentals titulats Cayetano Ripoll y la Iglesia valenciana i Ladrones de vidas y Niños robados en la Comunidad Valenciana. És autor de diversos articles sobre llibertat de pensament i laïcisme. Treballa com a tècnic de gestió de patrimoni històric i cultural a l'Ajuntament de València.

 

 

 

Isabel Alonso és llicenciada en Història per la Universitat de Granada. Va participar en la lluita estudiantil antifranquista, per la qual cosa va ser detinguda, empresonada i processada. Ha participat també en les lluites feministes. Professora d'Història d'institut, ha format part de diversos grups d'investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona, centrats en la presència de dones i homes en els mitjans de comunicació. A partir de la seua jubilació, és voluntària de l'associació Dret a Morir Dignament-Catalunya i, des de març de 2016, n'és la presidenta.

 

 

 

Raquel Ortiz Piñero és coordinadora de València Laica i també és membra de la Junta Directiva d'Europa Laica, responsable de l'àrea Feminisme i Laïcisme des de 2015 i també de relacions internacionals

Ha estat professora de Francès i Anglés en instituts de Secundària. Els últims anys va ser professora de l'IES Isabel de Villena de València.

Compromesa des de la seua joventut amb l'antifranquisme i els moviments socials i durant tota la seua vida professional en defensa de l'educació pública i de l'estat social.

Fa uns 5 anys es va implicar plenament en la defensa del laïcisme, creant l'associació València Laica, agrupació d'Europa Laica, i desenvolupant un treball d'activisme i divulgació del laïcisme en l'àmbit social i en les institucions públiques.

 

 

 

Ana de Miguel Álvarez és professora titular de Filosofia Moral i Política de la URJC. Dirigeix el programa de doctorat de Gènere de la URJC i el ja clàssic curs Història de la Teoria Feminista, que s'imparteix a la UCM des de 1991. Ha publicat estudis sobre autors clàssics de la teoria feminista i ha coeditat amb Celia Amorós l'obra Teoría feminista. De la Ilustración a la Globalización (3 vols.). Destaquem el seu llibre Neoliberalismo sexual. El mito de la libre elección, publicat en 2015. Ha rebut els premis Ángeles Durán (UAM), Carmen de Burgos (UMA) i a l'excel·lència investigadora (URJC). És Comadre de Oro de la Asociación de las Comadres de Gijón.

 

 

 

Antonio Gómez Movellán és llicenciat en Història i diplomat en Ciència Política i Dret constitucional. En 1999 publica La iglesia católica y otras religiones en España. Ha publicat nombrosos articles sobre drets fonamentals, immigració i laïcisme. Actualment col·labora amb Diario16, la revista Viento Sur o el butlletí digital Rebelión.org. Cofundador de l'associació Europa Laica.

 

 

 

María José Guerra Palmero és doctora en Filosofia i professora titular de Filosofia Moral de la Facultat de Filosofia de la Universitat de La Laguna, on és en l'actualitat subdirectora de doctorat. Va ser directora de l'Institut Universitari d'Estudis de les Dones de la Universitat de La Laguna des del 2010 al 2012. És investigadora principal al costat d'Eva Darias d'un nou projecte: «Justícia, ciutadania i vulnerabilitat. Narratives de la precarietat i enfocaments interseccionals».

Ha escrit nombrosos articles, capítols, i llibres sobre ètica, teoria política, bioètica i estudis de gènere.