formació, reflexió i debats

Geografia, dades geolocalitzades i transparència

Geografia, dades geolocalitzades i transparència

Dimecres 11 i dijous 12 de juliol, de 10.00 a 14.00 h i de 16.00 a 18.00 h

Seu universitària Ciutat d'Alacant


Vivim una autèntica revolució de les dades, que ha de contribuir a la sostenibilitat econòmica, la millora del medi ambient, l'equitat social i la governança. Les dades constitueixen un component clau en el desenvolupament de les smart cities i són el «petroli» de la quarta revolució industrial. El ritme de producció de dades s'ha multiplicat dràsticament en els últims anys, fins al punt que ha sigut necessari encunyar un terme nou, Big Data, per a al·ludir a les dades massives generades. 
Una gran part de les dades són dades geolocalitzades, dades de les quals coneixem les coordenades geogràfiques i que, per tant, podem mostrar en forma de mapes. Aquestes dades són produïdes per les administracions públiques, les empreses o els mateixos usuaris organitzats. Avui dia la major part de les administracions públiques posen a disposició del públic la seua informació geogràfica, siga mitjançant geovisors o a través de zones de descàrrega en els seus webs, plataformes OpenData o mitjançant la creació d'Infraestructures de Dades Espacials (IDE). També les empreses ofereixen cada vegada més serveis en Internet, com Google Maps, amb els quals els usuaris s'han anat familiaritzat amb l'ús de la informació geogràfica. A més, des de les accions de voluntaris, recolzades en el desenvolupament de la Web 2.0, s'ha accelerat la producció de dades massives geolocalitzades. Un exemple molt conegut sobre aquest tema és Open Street Maps, un projecte col·laboratiu que consisteix en la creació d'una llista de carrers digital de cobertura global, elaborat i actualitzat constantment per voluntaris, que es pot descarregar gratuïtament en la xarxa. En tan sol unes dècades s'ha passat d'una situació d'escassetat de dades digitals a una altra de sobreabundància, on la dificultat sorgeix no tant de la disponibilitat de les dades com de ser capaços de seleccionar-les i processar-les adequadament.
Perquè la societat es beneficie de les dades és necessari que hi puga accedir, que siguen dades obertes (Open Data). Les dades produïdes per les administracions públiques han d'estar al servei de la societat i contribuir a la millora de la governança. Qüestions com la transparència, la privadesa i l'anonimat se situen en primer plànol en les polítiques de dades obertes, que han de conjugar el benefici de la col·lectivitat amb la privadesa dels ciutadans.
 

Dimecres 11
 
10.00 h La revolució de les dades: Big Data
 Javier Gutiérrez Pobla (Universitat Complutense de Madrid)
 
11.00 h Open Data: beneficis per a la societat 
 Antonia Ferrer (Universitat Politècnica de València)
 
12.15 h La geovisualització web en la planificació territorial, urbanística i ambiental
 José Ojeda (Universitat de Sevilla)
 
13.00 h Els sistemes d'informació geogràfica i l'anàlisi espacial de les dades geolocalitzades 
 Juan Carlos García Palomares (Universitat Complutense de Madrid)
 
16.00 h Interoperabilitat i dades obertes en les administracions públiques. Infraestructures de dades espacials 
 Antonio F. Rodríguez Pascual (Institut Geogràfic Nacional) 
 
17.00 h Dades geogràfiques i serveis web: la visió de Carto 
 Jorge Sanz (president de l'Asociación Española de Sistemas de Información Geográfica)
 
 

Dijous 12

 
10.00 h Geolocalització en línia: on deixar petjades a Internet
 Gerson Beltrán (Universitat de València)
 
11.00 h Noves eines GIS per a l'anàlisi de les dades
 Pedro Rico  (ESRI, Environmental Systems Research Institute)
 
12.15 h Dades obertes, transparència i bon govern
 Manuel Alcaraz (conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació)
 
13.00 h Propietat, privacitat i anonimat de les dades: la perspectiva jurídica
 Laura Cabello (Universitat Nacional d'Educació a Distància)
 
16.00 h Cartografia de referència, dades geolocalitzades i bones pràctiques
Santiago Yudici (Institut Cartogràfic Valencià)
 
16.50 h Taula redona – Dades geogràfiques obertes i transparència
 – Gersón Beltrán (Universitat de València)
 – Pedro Rico (ESRI)
 – Laura Cabello (Universitat Nacional d'Educació a Distància)
 – Santiago Yudici (Institut Cartogràfic Valencià)
    Modera: Jorge Olcina (Universidad de Alicante)
 

18.15 h Sessió de cloenda

 
Dirección: Javier Gutiérrez Puebla, José Ojeda Zujar y Juan Carlos García Palomares
Col·labora: Asociación de Geógrafos Españoles (AGE)
 
 
 

Gersón Beltrán López

Geògraf professional, especialitzat en geolocalització, geomàrqueting i geoturisme.
 
Doctor en Desenvolupament Local i Territori i postgrau en Sistemes d'Informació 
 
Geogràfica. Ha sigut president de la delegació valenciana del Col·legi de Geògrafs durant 5 anys i director del Màster de Màrqueting Digital i Xarxes Socials a València (CMUA) durant 2 anys. 
 
Autor dels llibres: Geolocalización y redes sociales: un mundo social, local y móvil (2012); Geomarketing: geolocalización, redes sociales y turismo (2014) i Geolocalización online: la importancia del dónde (2016), així com articles científics i divulgatius.
 
Membre de l'Associació Clustergis, del Col·legi Professional de Geògrafs, de la Xarxa Geocrítica Internacional i de l'Associació Masscience, avaluador en la revista Harvard Deusto Business Research de EAE Business School, membre del consell editorial de la revista InterEspaço: Revista de Geografia e Interdisciplinaridade i del consell editorial de la revista Mapping Interactivo. 
 
En l'actualitat combina la seua labor com a professor associat en el Departament de Geografia en la Universitat de València i en diversos màsters amb la consultoria com a gerent de l'empresa Geoturismo SLU, cofundador de la marca Marketingeo i CMO de Play&go experience.
 
 
 

Laura Cabello Gil

És especialista en dades de geolocalització des de la perspectiva jurídica. 
 
Doctora en Dret («Dades de geolocalització com a mesura d'investigació. Avanços en el sistema jurídic processal penal»), també té els màsters universitaris en Seguretat, en Drets Humans, i en Dret Privat. Membre de la Xarxa Hispà Polonesa d'Investigació Científica (Xarxa HisPol).
 
Ha sigut ponent en diversos cursos i jornades dedicats a la seguretat i al Dret Penal organitzats, entre d'altres, per la UNED o l'Escola d'Especialització de la Guàrdia Civil, i autora de diverses publicacions. Va ser jutgessa substituta durant més de deu anys. 
 
Actualment és directora del Centre Associat UNED a Albacete i professora-tutora de Dret Penal del Grau de Dret i del Grau de Criminologia en el mateix centre.
 
 
 

Antonia Ferrer-Sapena

És llicenciada en Geografia i Història Contemporània i doctora en Tècniques i Mètodes d'Informació i Documentació.
 
Directora acadèmica del Màster en Gestió de la Informació MUGI de la Universitat Politècnica de València i directora de la Càtedra de Transparència i Participació de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació. És professora titular de la UPV i membre del Grup ThinkEPI: estratègia i prospectiva de la informació. 
 
El seu interés se centra en la investigació sobre dades obertes i les seues implicacions en l'empresa, l'administració i la ciència que aborda el projecte de R+D del Ministeri d'Economia i Competitivitat Datasea, dades obertes d'investigació, open research data
 
Editora a Espanya del repositori d'accés obert i-Lis, I-prints in library & information science. Actualment treballa en l'anàlisi de dades obertes per a la investigació, detecció del frau i l'aplicació de la cadena de blocs (blockchain) en la seua gestió.
 
 
 

Juan Carlos García Palomares 

És professor titular de Geografia Humana.
 
Les seues línies de recerca són els estudis urbans, el transport i la mobilitat. Per a això es recolza en l'ús de GIS, obtenint una àmplia experiència en l'aplicació d'eines d'anàlisi espacial, anàlisi de xarxes, estadística espacial i l'ús de les noves fonts de dades associades al BigData.
 
És coordinador del màster de Tecnologies de la Informació Geogràfica (UCM) i president del Grup de Tecnologies de la Informació Geogràfica de l'Associació de Geògrafs Espanyols. 
 
 
 
 
 
 

Javier Gutiérrez Puebla 

És catedràtic de Geografia Humana de la Universitat Complutense de Madrid, director del Grup de Recerca tGIS (Transport, Infraestructures i Territori) i director del Departament de Geografia. 
 
Centra la seua recerca en SIG (Sistemes d'Informació Geogràfica), transport i estudis urbans. Ha sigut coordinador del màster de Tecnologies de la Informació Geogràfica i del programa de doctorat en Geografia de la Universitat Complutense, president del Grup de Tecnologies de la Informació Geogràfica de l'Associació de Geògrafs Espanyols i coordinador de la diplomatura de Turisme del CES Felipe II.
 
 
 
 
 
 
 

José Ojeda Zújar

És catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Sevilla i director del grup de recerca Ordenació del Litoral i Tecnologies d'Informació Geogràfica.
 
És especialista en geomorfologia litoral, riscos naturals costaners i estudis de vulnerabilitat davant la potencial pujada del nivell de la mar lligats al canvi climàtic.
 
Autor de diverses publicacions relacionades amb tecnologies d'aixecament de dades (teledetecció, fotogrametria, lidar), bases de dades espacials i estratègies de difusió 
web (web mapping).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pedro Rico Contreras

És enginyer superior en Informàtica.
 
Fa més de 10 anys que treballa en ESRI Espanya com a gerent del Sector Educació, difonent l'ús de les eines de la plataforma ArcGIS en les universitats i els centres educatius en l'àmbit nacional, promovent la col·laboració i la creació de projectes R+D amb component geoespacial, i realitzant jornades tècniques i formatives sobre GIS a les universitats espanyoles.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Antonio F. Rodríguez Pascual 

És llicenciat en Ciències Físiques.
 
Va ingressar en l'IGN en 1986 i ha treballat en CAO, MDT, SIG, modelatge, metadades, qualitat de la IG, normalització, serveis web, IDE i dades obertes.
 
És professor associat de la UPM, president del CTN148 d'UNE, secretari de CODIIGE (Consell Directiu de la IDE d'Espanya) i subdirector adjunt del CNIG. Manté un blog i és aficionat a la literatura.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jorge Sanz Salinas

És enginyer en Geodèsia i Cartografia i té més de deu anys d'experiència en el món del desenvolupament de Sistemes d'Informació Geogràfica.
 
 
En l'actualitat és coordinador de l'equip de Suport, així com enginyer de Solucions en CARTO, una startup tecnològica que proporciona un servei d'anàlisi i visualització d'informació geogràfica en el núvol.
 
 
També és membre actiu de la comunitat Open Source geoespacial, tant en l'àmbit internacional com en l'àmbit local, i col·labora en la promoció de les tecnologies i les dades obertes. En aquest sentit és fàcil trobar-lo participant en tot tipus de comunitats i projectes, administrant sistemes informàtics de la Fundació per al Programari Lliure Geoespacial (OSGeo), o coordinant actuacions locals de voluntariat per al cartografiat de zones afectades per desastres naturals en el context de l'Equip Humanitari d'OpenStreetMap.
 
 
 

Santiago Yudici Oliver
És enginyer en Geodèsia i Cartografia per la Universitat Politècnica de València i doctor en Enginyeria per la Universitat de Santiago de Compostel·la.
 
Des de l'any 2000 treballa com a enginyer en Geodèsia i Cartografia a l'Institut Cartogràfic Valencià (ICV) en producció cartogràfica, sensors aerotransportats,  Infraestructura Valenciana de Dades Espacials (IDEV), etc. 
 
Des de l'any 2004 és professor associat en el Departament d'Expressió Gràfica Arquitectònica de la Universitat Politècnica de València.
 
 
 

Manuel Alcaraz Ramos

És doctor en Dret i professor titular de Dret Constitucional de la Universitat d'Alacant.
 
Autor d'11 llibres i més de mig centenar d'articles en revistes científiques i tècniques sobre teories del nacionalisme, dret autonòmic, dret de la informació, dret lingüístic, anàlisi política, immigració, corrupció i ètica pública, teoria de la democràcia i política cultural. 
 
Ha sigut ponent en nombrosos congressos, trobades i cursos i també ha realitzat informes per al Govern d'Espanya i organitzacions internacionals sobre pluralisme lingüístic.
 
Va ser regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Alacant entre els anys 1980 i 1982, més tard vocal del Consell d'Administració de RTVV i diputat en les Corts Generals per Alacant durant la VI legislatura. Actualment és conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació de la Generalitat Valenciana.