formació, reflexió i debats

Taula redona – Garanties del dret d'accés a la informació de la ciutadania

Taula redona – Garanties del dret d'accés a la informació de la ciutadania

Dimecres 12 de juliol, de 10.00 a 13.00 h

Seu universitària Ciutat d'Alacant


  • Isabel Lifante (Consell de Transparència de la Comunitat Valenciana)
  • Esperanza Zambrano (Consell Estatal de Transparència i Bon Govern)Gobierno)
  • José Molina (president del Consell de Transparència de Múrcia)
  • Miguel Ángel Blanes (Sindicatura de Greuges)
  • Cristian Altavilla (Universitat Nacional de Córdoba i Universitat Nacional de San Luis - Argentina)
  • Zulima Pérez (secretària autonòmica de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació)

 

Presentació, amb un caràcter pràctic, a través de l'elecció de les resolucions de major rellevància i l'exposició de casos, de les garanties del dret d'accés a la informació pública com a dret de la ciutadania.

 

 

Isabel Lifante Vidal és professora titular de Filosofia del Dret en la Universitat d'Alacant. Llicenciada en Dret per la Universitat d'Alacant, màster en Teoria Legal per l'Acadèmia Europea de Teoria Legal de Brussel·les, i doctora en Dret per la Universitat d'Alacant. Ha fet estades d'investigació a l'Institut d'Investigacions Filosòfiques de la UNAM (Mèxic), a UNIVALI (Brasil) i a la Universitat de Gènova; i ha participat com a professora en diversos cursos de doctorat i mestratges a universitats d'Espanya i Amèrica Llatina. 

Entre les seues publicacions destaquen els treballs sobre la interpretació jurídica, els poders discrecionals, el concepte de representació, la seguretat jurídica i la responsabilitat en l'exercici de càrrecs públics. 

Forma part del consell editor de la revista Doxa - Quaderns de Filosofia del Dret. Va ocupar els càrrecs de secretària general i vicerectora d'Estructura i Desenvolupament Institucional a la Universitat d'Alacant i actualment és membre del Consell de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern de la Comunitat Valenciana.

 

 

 

 

Esperanza Zambrano Gómez és llicenciada en Dret per la Universitat de Sevilla, màster en Dret de la Unió Europea per la Universitat Carlos III de Madrid i en Gestió Pública Directiva per l'Institut Nacional d'Administració Pública (INAP).

Ha treballat com a assessora en la Comissió de Llibertats Públiques i Drets dels Ciutadans del Parlament Europeu, així com a l'Àrea Internacional de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.

En el Ministeri de la Presidència ha ocupat els llocs de consellera tècnica en la Subdirecció General d'Estudis i Propostes Normatives, subdirectora general de Règim Constitucional i subdirectora general de Propostes Normatives i Documentació Parlamentària. Actualment ocupa el lloc de subdirectora general de Reclamacions del Consell de Transparència i Bon Govern.

Ha participat activament en l'elaboració i tramitació parlamentària de la Llei de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern i, en aquest marc, ha estat membre del grup d'experts que va organitzar el Centre d'Estudis Polítics i Constitucionals. 

Així mateix, va ser membre del grup de treball encarregat de l'elaboració de les mesures que integren el Pla de Regeneració Democràtica i coordinadora dels plans d'acció que, en matèria de govern obert, han estat elaborats pel govern d'Espanya.

 

 

 

 

José Molina Molina és doctor en Economia, sociòleg i auditor. Des de 2015 és el president del Consell de la Transparència de la Regió de Múrcia. Membre del Consell Financer de la Universitat de Múrcia (2015) i professor de l'Escola de Lideratge, per al curs de Formació de Líders del Departament de Ciència Política i de l'Administració de la Universitat de Múrcia (2013). Col·laborador en la codirecció de la tesi de grau sobre els Pressupostos Participatius a Màlaga, amb el professor Yves Cabannes, director de la tesi. Membre, des de 2014, de l'equip impulsor a l'Ajuntament de Molina de Segura per a la implantació dels Pressupostos Participatius. Pertany al grup promotor del Pacte per la Transparència a la Regió de Múrcia, i és membre d'Economistas Frente a la Crisis, i de Transparència Internacional Espanya. Conseller de la Corporació Empresarial BMN i exconseller d'Economia i Hisenda de la Comunitat Autònoma de Múrcia (1983/1986). 

Entre les seues publicacions destaquen els llibres Por qué la transparencia, Ciudadano y gasto público, i Los presupuestos participativos: un modelo para priorizar objetivos y gestionar eficientemente en la administración local, publicats tots ells per l'editorial Aranzadi; i els articles «El reto del cambio climático para las administraciones públicas» a Encuentros Multidisciplinares (2016), i «Sin transparencia no hay democracia» a The Economy Journal (2017). Columnista habitual de La Verdad, La Opinión, Expansión, El País i revistes especialitzades d'economia, fiscalitat i auditoria; a més de dirigir el blog: http://www. economiaaapiedecalle.com, amb més de 90.000 visites de lectors.

 

 

 

 

Miguel Ángel Blanes Climent és lletrat del Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana. Doctor en Dret i màster en Dret Ambiental i de la Sostenibilitat per la Universitat d'Alacant. La seua tesi doctoral sobre la transparència informativa de les administracions públiques (Thomson-Reuters Aranzadi), va obtindre el Premi Extraordinari de Doctorat de la Universitat d'Alacant (2016). 

Entre les seues publicacions destaquen: La incidencia de la nueva ley de transparencia en materia ambiental, La información activa en la nueva ley de transparencia y en la legislación sectorial, Transparencia y seguridad jurídica, Sin transparencia no hay democracia, ¿No querían transparencia? Tomen, 11 leyes i Transparencia y gobierno abierto.

Forma part del grup de treball d'accés a la informació pública de l'organització internacional Open Government Partnership (Aliança per al Govern Obert). Ha impartit una conferència als funcionaris del Consell de la Unió Europea sota el títol «No hi ha vertadera democràcia sense transparència informativa». 

 

  

 

 

Cristian Altavilla és llicenciat en Dret i Ciències Socials per la Universitat Nacional de Còrdova. Va obtenir el títol de doctor amb la tesi «Conflicte i coordinació política en les relacions intergovernamentals a l'Argentina. Una anàlisi neoinstitucional a través del règim de coparticipació federal d'impostos».

Autor del llibre Federalismo y sistema de partidos en argentina. Determinantes institucionales en la distribución del poder político i d'una extensa relació de publicacions científiques.

En l'actualitat imparteix docència a la Universitat Nacional de Sant Luis, Facultat de Ciències Econòmiques, Jurídiques i Socials; i a la Universitat Nacional de Còrdova, Facultat de Dret i Ciències Socials.