formació, reflexió i debats

Seminari – Canvi tecnològic i transformacions socials i polítiques

Seminari – Canvi tecnològic i transformacions socials i polítiques

Dijous13 de juliol, de 10.00 a 14.00 h i de 18.00 a 19.30 h

Seu universitària Ciutat d'Alacant


  • Óscar Corcho (Universitat Politècnica de Madrid)
  • Ricardo Baeza (Universitat Pompeu Fabra - Universitat de Chile)
  • Nuria Oliver (directora de Data Science Research en Vodafone i a DataPop Alliance)
  • Andrés Torrubia (FIXR.com)
  • Aurelia Bustos (oncòloga de l'Hospital de Sant Joan i enginyera informàtica)
  • Juan Carlos Trujillo (Universitat d'Alacant)
  • Nieves Rodríguez (Universitat de la Corunya)
  • Andrés Pedreño (Universitat d'Alacant)
  • Manuel Marco (Universitat d'Alacant)

 

La generalització de les tecnologies de la informació i el coneixement, tant en el món productiu com en el vida quotidiana, està provocant canvis estructurals que afecten el sistema educatiu i de qualificació professional, tots els sectors de l'economia, la recerca, les formes de consum, la mobilitat, la salut... en definitiva, una autèntica revolució que està fent que, de manera progressiva, el món que vivim estiga sotmés a una permanent transformació que genera avantatges de tota mena però també noves situacions de greuge i risc que mereixen reflexió i anàlisi per a mesurar convenientment el seu abast i les seues conseqüències, tant aquelles que són positives com les negatives.

La metodologia de treball s'estructura en una primera part on intervindran els i les ponents, una segona fase dedicada a un col·loqui entre els i les participants convidats a més dels i les ponents i, finalment, una tercera part dedicada a elaborar unes conclusions a manera de resum del seminari. El públic general que faça la seua inscripció podrà assistir com a oient.

 

 

 

Óscar Corcho és catedràtic d'universitat en el Departament d'Intel·ligència Artificial de la Universitat Politècnica de Madrid i codirigeix el Grup d'Enginyeria Ontològica. Anteriorment va treballar com a investigador Marie Curie en la Universitat de Manchester i com a gestor d'investigació en iSOCO. És llicenciat en informàtica (2000), màster en Enginyeria del Programari (2001) i doctor en Ciències de la Computació i Intel·ligència Artificial (2004) per la UPM. Va rebre el Tercer Premi Nacional Fi de Carrera del Ministeri d'Educació i Ciència (2001), el Premi Extraordinari de Doctorat de la UPM (2005) i el Premi Juan López de Peñalver per als investigadors joves en enginyeria per la Reial Acadèmia d'Enginyeria (2016).

Les seues activitats d'investigació se centren en la Ciència Oberta, les Dades Obertes, la Web Semàntica i de Linked Data i l'Enginyeria Ontològica.

Dirigeix diversos projectes europeus (STARS4ALL, SemDATA) i participa i ha participat com a investigador principal en diversos projectes europeus i nacionals amb finançament públic en aquestes àrees, així com contractes privats. Ha publicat diversos llibres i més de 100 articles en revistes, conferències i workshops internacionals.

 

 

 

 

 

Ricardo Baeza Yates és CTO de NTENT, una companyia de tecnologia de cerca semàntica basada en Carlsbad, Califòrnia, desde juny de 2016. Abans va ser vicepresident i cap de Recerca Científica de Yahoo Labs, entre 2006 i 2016. Fins a 2005 va ser director del Centre de Recerca de la Web en el Departament de Ciències de la Computació de l'Escola d'Enginyeria de la Universitat de Xile i catedràtic ICREA i fundador del Grup de Recerca de la Web en el Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Universitat Pompeu Fabra en Barcelona. Manté vincles amb ambdues universitats com a professor a jornada parcial.

Els seus interessos d'investigació inclouen algorismes i estructures de dades, recuperació d'informació, cerca i mineria de dades en la Web a més de data science i visualització de dades.

És Fellow de l'ACM i de l'IEEE, amb més de 500 publicacions, desenes de milers de citacions, premis múltiples i diverses patents. És coautor de molts llibres incloent-hi Modern Information Retrieval, el manual més usat sobre cerca.


 

 

 

 

Nuria Oliver és directora d'investigació en ciències de dades en Vodafone i chief data scientist en Data-Pop Alliance. És enginyera superior de Telecomunicacions per la UPM i doctora pel Massachusetts Institute of Technology (MIT). Té més de 20 anys d'experiència investigadora en intel·ligència artificial, interacció persona-màquina, informàtica mòbil i anàlisi de Big Data –especialment per al benestar social.

Ha escrit més de 150 publicacions científiques, amb una desena de premis i nominacions a millor article científic. És coinventora de 40 patents i ponent convidada regularment en congressos internacionals. És la primera investigadora dona espanyola nomenada Distinguished Scientist per l'ACM (2015). Ha estat distingida com a Fellow de l'IEEE (2016) i de l'Associació Europea d'Intel·ligència Artificial (2016). A més, ha rebut nombrosos premis pel seu treball, destacant el MIT TR100 Young Innovator Award (2004), el Gaudi Gresol Award a l'Excel·lència en Ciència i Tecnologia (2016), el premi Ada Byron a la Dona Tecnòloga (2016), el Premi Europeu a la Dona Digital de l'Any (2016) i el Premi Nacional de Informática Ángela Ruiz Robles (2016).

La seua passió és millorar la qualitat de vida de les persones, tant a nivell individual com col·lectiu, a través de la tecnologia. També té un gran interès cap a la divulgació científica, per la qual cosa és col·laboradora freqüent en els mitjans de comunicació (premsa, ràdio, televisió) i imparteix xarrades de divulgació tecnologicocientífica al públic en general i especialment a adolescents, amb particular èmfasi en les xiques.


 

 

 

Andrés Torrubia és enginyer de Telecomunicacions i va ser guardonat com Eisenhower Fellow. Va treballar en el Centre Europeu d'Investigació Nuclear (CERN), però el va deixar i va fundar una empresa amb el seu cosí, amb un equip de 70 persones entre els Estats Units i Espanya.

És autor de 10 patents concedides als EUA sobre encriptació, compressió i distribució digital. Empresa adquirida en 2005 per Macrovision Corporation.

Funda FIXR, empresa que connecta consumidors amb professionals de reformes als Estats Units.

 

 

 

 

Aurelia Bustos Moreno és llicenciada en Medicina amb especialització MIR en Oncologia Mèdica, i Enginyera Tècnica en Informàtica de Sistemes. Mèdica oncòloga des del 2002 i enginyera de programari des de 2006, actualment treballa en el Servei d'Oncologia de l'Hospital de Sant Joan.

Com a investigadora ha participat en diferents projectes d'àmbit internacional aplicant les tecnologies de la informació a la investigació clínica en càncer.  Actualment s'ha especialitzat en les tècniques d'aprenentatge automàtic i intel·ligència artificial aplicades a la investigació oncològica en la lluita contra el càncer.

 

 

 

 

Juan Carlos Trujillo és professor catedràtic d'universitat del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la Universitat d'Alacant i líder del grup d'investigació Lucentia. Els seus principals temes d'investigació inclouen aplicacions de Business Intelligence, Business Intelligence 3.0, indicadors clau de rendiment (KPIs), Big Data, desenvolupament de Magatzems de dades (DW), integració i qualitat de dades. Ha participat en el desenvolupament de 7 eines relacionades amb la Intel·ligència de Negoci i els magatzems de dades i transferit 4 d'aquestes a la indústria mitjançant convenis. A més, és promotor juntament amb altres professors de la Universitat d'Alacant en l'empresa de base tecnològica Lucentia Lab.

Ha dirigit 11 tesis doctorals i publicat més de 180 articles en diferents congressos i 40 articles en revistes, i n'ha estat coeditor de nou números especials. En l'actualitat és editor sènior de la revista Decision Support Systems (DSS) (Q1).


Més informació en: http: //www.informatik.uni-trier.de/~ley/db/indices/a-tree/t/Trujillo:Juan.html.

 


 

 

 

Nieves R. Brisaboa és catedràtica d'universitat de l'àrea de Llenguatges i Sistemes Informàtics en la Universitat de la Corunya, on va crear en 1996 i dirigeix des de llavors el Laboratori de Bases de Dades (LBD) molt actiu tant en el desenvolupament de projectes de R+D com en projectes de transferència i innovació. També va crear en 2003 una empresa spin-off Enxenio, SL, que comercialitza els productes desenvolupats en el laboratori.

Va ser gestora del pla gallec de R+D+i per a la Societat de la Informació, i del Pla Nacional de R+D en Tecnologies Informàtiques fins a 2014.

El seu treball de recerca ha donat lloc a nombroses publicacions en fòrums internacionals de primer nivell i ha dirigit 12 tesis de doctorat, 7 d'elles internacionals.

 

 

 

Andrés Pedreño és catedràtic d'Economia Aplicada, expert en economia digital, emprenedor, i va ser rector de la Universitat d'Alacant (1993-2000). Fundador de projectes digitals pioners a Espanya com la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes i UNIVERSIA (CEO des de 2000-2004) és membre del Consell Holding del Santander Universitadades i UNIVERSIA.

Dirigeix l'Observatori per al Desenvolupament de l'Economia Digital a Espanya (Observatori ADEI) impulsat entre uns altres per Google, analistes financers internacionals i l'Institut d'Economia Internacional. És cofundador de diverses empreses digitals d'èxit tant a Espanya com internacionalment, capdavanteres en tràfic en Internet i relacionades amb comunitats, observatoris (fintech, Intel·ligència Artificial...).

És autor de més de mig centenar de llibres i publicacions especialitzades en l'àmbit de l'Economia, i també de diversos blogs especialitzats on aborda temes universitaris i relacionats amb l'empreniment.

Reconegut amb l'Eisenhower Fellow 1988, nomenat honoris causa per la Nottingham Trend University (1997), Premi al Mèrit Científic 2016 de la Generalitat Valenciana, Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques, Acadèmia Nord-americana de la Llengua Espanyola.

 

 

 

 

 

Manuel Marco Such és llicenciat en Ciències Físiques i doctor en Enginyeria Informàtica. Professor titular de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la Universitat d'Alacant, va ser vicerector d'Infraestructures i Serveis i de Noves Tecnologies de la UA (1994-2000). 

Director de Tecnologies de la Informació en el Grup Editorial Prensa Ibérica (Levante-EMV, Información i altres 12 diaris) i director general en l'empresa del grup Recursos en la Red (2000-2009). Soci fundador de Lucentia Lab, SL, spin-off de la Universitat d'Alacant. Investigador en e-learning i biblioteques digitals.