formació, reflexió i debats

Seminari – Democràcia i desigualtat: crisi econòmica i política

Seminari – Democràcia i desigualtat: crisi econòmica i política

Dimarts 11 de juliol, de 10.00 a 14.00 h i de 18.00 a 19.30 h

Seu universitària Ciutat d'Alacant


  • Joan Romero (Universitat de València)
  • Antonio Ariño (Universitat de València)
  • Pau Mari-Klose (Universitat de Saragossa)
  • José Saturnino García (Universitat de La Laguna)
  • Carlos Gómez Gil (Universitat d'Alacant)
  • Capitolina Díaz (Universitat de València)

La crisi econòmica que encara vivim extrema les desigualtats entre els grups de població més rics i els més desfavorits. La revolució conservadora que començaren Ronald Reagan i Margaret Thatcher en els anys 80 ha provocat canvis estructurals que són, en gran part, una de les causes de la crisi actual i de la transformació social que ara patim.

Globalització, desregulació, revolució cientificotècnica, creació, distribució i concentració de la riquesa, desigualtat dins dels països, desigualtat entre països, desprotecció social, viabilitat dels serveis públics i moltes més qüestions formen part del debat que pretén analitzar la relació entre l'evolució de la desigualtat en els últims anys i els canvis en la societat i en la política. En definitiva, com les fractures socials i econòmiques s'estan traduint en fractures polítiques i institucionals.

La metodologia de treball s'estructura en una primera part on intervindran els i les ponents, una segona fase dedicada a un col·loqui entre els i les participants convidats a més dels i les ponents i, finalment, una tercera part dedicada a elaborar unes conclusions a manera de resum del seminari. El públic general que faça la seua inscripció podrà assistir com a oient.

 

 

Joan Romero és catedràtic de Geografia Humana a la Universitat de València i membre de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local. És professor en aquesta universitat en les titulacions de Ciències Polítiques i de l'Administració, Periodisme, Història i Geografia. Ha estat també Visiting Scholar en la School of Geography a la Universitat de Leeds. Durant els últims anys ha centrat la seva activitat docent i investigadora en el camp de la Geografia Política, Geografia Social, Estructura de l'Estat i noves formes de Governança territorial a Espanya i a Europa. És autor o editor de 29 llibres i gairebé un centenar d'articles i capítols de llibre. El més recent, La secessió dels rics (Galàxia de Gutenberg, 2016) al costat del professor Antonio Ariño.

 

 

Antonio Ariño Villarroya és catedràtic de Sociologia de la Universitat de València. Llicenciatura en Geografia i Història i doctorat en Sociologia. Ha estat director del Departament de Sociologia i Antropologia Social des de 1997 a 2003; vicerector d'Estudis; vicerector de Convergència Europea i Qualitat; vicerector de Planificació i Igualtat i vicerector de Cultura, Igualtat i Planificació des del 15 de març de 2011. 

Ha estat vicepresident de la Federació Espanyola de Sociologia.

Les seues principals línies d'investigació tenen a veure amb els àmbits de la sociologia de la cultura, les polítiques de benestar social i el Tercer Sector. 

Entre les investigacions i publicacions destaquen La ciudad ritual; El calendari festiu a la València contemporània (1750-1936); Sociología de la cultura; La rosa de las solidaridades. Necesidades sociales y voluntariado en la Comunidad Valenciana, La ciudadanía solidaria. El voluntariado y las organizaciones de voluntariado en la Comunidad Valenciana; Diccionario de Solidaridad; Las encrucijadas de la diversidad cultural; La participación cultural en España; Asociacionismo y voluntariado en España; El oficio de estudiar en la Universidad; Autonomía Personal en la edad avanzada; El movimiento Open; Prácticas culturales en España. Desde los años sesenta hasta la actualidad.

 

 

Pau Marí-Klose és professor de Sociologia a la Universitat de Saragossa. Doctor en Sociologia a la Universitat Autònoma de Madrid, màster en la University of Chicago i en el Centre d'Estudis Avançats en Ciències Socials. Abans de treballar a Saragossa va ser investigador postdoctoral del CSIC (2010-2012) i responsable científic de l'Institut d'Infància i Món Urbà (2008-2010), on va ser director dels Informes de la Inclusió Social de Caixa Catalunya (2008 i 2009). Autor o coautor de deu llibres i més d'una cinquantena d'articles acadèmics i capítols en obres col·lectives sobre sociologia de la família, pobresa infantil, desigualtat i política social. Ha participat en diversos projectes nacionals i internacionals, entre els quals destaca recentment el projecte del VIIth Framework Programme Families and Societies.

 

 

José Saturnino Martínez García és professor de Sociologia a la Universitat de La Laguna i acaba de publicar Estructura social y desigualdad en España. Llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia (Universitat Complutense), màster en Economia de l'Educació i del Treball (Universitat Carlos III) i doctor en Sociologia (Universitat Autònoma de Madrid), especialitzat en desigualtat social i educació. Ha estat becari en el Centro de Investigaciones Sociológicas, a la Universitat Complutense i a la Universitat de Salamanca i ha realitzat estades d'investigació en el Departament de Sociologia de la Universitat de Wisconsin (Madison). Ha estat professor a la Universitat de Salamanca i en el Centro de Investigaciones Sociológicas. Entre 2007 i 2011 va ser vocal assessor en el Gabinet del President Rodríguez Zapatero. Les seues investigacions, realitzades en el marc de projectes d'investigació competitius han estat publicades en revistes acadèmiques com Revista de Educación, Revista Internacional de Sociología o Papers. Col·labora regularment amb els periòdics Escuela i Diario.es, i de forma esporàdica amb diversos mitjans com El País, Le Monde Diplomatique, Viejo Topo o Cuadernos de Pedagogía. En Twitter es @mandarrian i molts dels seus articles estan disponibles en http://josamaga.webs.ull.es

 

 

Carlos Gómez Gil és doctor en Sociologia, professor de la Universitat d'Alacant i president de RIOS (Red de Investigadores y Observatorio de la Solidaridad) així com investigador associat de la UITC (Universitat Internacional Terra Ciutadana) adscrita a la Universitat Politècnica de València. Membre de l'Observatori Autonòmic per a la Defensa de les Persones en Situació de Vulnerabilitat del Síndic de Greuges en qualitat d'expert, centra les seves línies d'investigació en temes de cooperació per al desenvolupament, pobresa, polítiques migratòries i moviments socials.

 

 

Capitolina Díaz Martínez és catedràtica de Sociologia de la Universitat de València. Doctora en Sociologia per la Universitat de Londres. Ha estat professora a la Universitat d'Oviedo des de 1992 a 2012. Investigadora en més de 15 projectes regionals, nacionals o internacionals, com a producte dels quals ha realitzat –sola o en coautoria– prop de 100 publicacions. L'última, Brecha salarial y brecha de cuidados, Tirant lo Blanch, 2016.