formació, reflexió i debats

Seminari – Recursos de la memòria: gestió i explotació per a fins turístics i educatius

Seminari – Recursos de la memòria: gestió i explotació per a fins turístics i educatius

Divendres 14 de juliol, de 10.00 a 14.00 h

Seu universitària Ciutat d'Alacant


  • Ferran Puchades Vila (secretari autonòmic de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques)
  • Raquel Huete (directora general de Turisme de la Generalitat Valenciana)
  • Rosario Navalón (Institut d'Investigacions Turístiques de la Universitat d'Alacant)
  • Pablo Rosser (cap de Memòria Històrica i Democràtica de l'Ajuntament d'Alacant i professor de Didàctica de la Història a la Universitat d'Alacant)

Sovint la memòria històrica és objecte de controvèrsia política quan en el conjunt del nostre entorn europeu (marcat per grans esdeveniments traumàtics de dimensions extremes) el record i la recuperació de la història recent és motiu de cohesió social i de pedagogia dels valors de pau, convivència i respecte, més enllà del seu valor estrictament factual i històric.

Aquesta jornada de treball pretén definir, a grans trets, les potencialitats de la memòria històrica per a superar aquesta polèmica i apostar per les seues possibilitats com a reclam turístic, com a producte cultural i com a contingut/instrument dels programes educatius formals i no formals.

La metodologia de treball s'estructura en una primera part on intervindran els i les ponents, una segona fase dedicada a un col·loqui entre els i les participants convidats a més dels i les ponents i, finalment, una tercera part dedicada a elaborar unes conclusions a manera de resum del seminari. El públic general que faça la seua inscripció podrà assistir com a oient.

 

 

 

Rosario Navalón García és doctora en Geografia i màster en Ordenació del territori per la Universitat d'Alacant. Professora titular d'Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d'Alacant des de 2001.

Entre les seues línies d'investigació destaca l'anàlisi del potencial de desenvolupament turístic del patrimoni cultural i l'activació turística de recursos i espais d'interès, entre els quals es troben elements vinculats amb la Memòria Històrica. Se centra també en l'estudi de les relacions intersectorials del turisme amb altres activitats tradicionals, la planificació i gestió del territori turístic, així com l'anàlisi del paisatge com a recurs i condicionant del desenvolupament turístic.

És autora de diversos llibres, capítols de llibre i articles centrats en l'ordenació del territori turístic, la dinamització del patrimoni cultural i la planificació de l'espai turístic.

 

 

 

 

 

Pablo Rosser Limiñana és arqueòleg i tècnic conservador de patrimoni cultural municipal de l'Ajuntament d'Alacant, departament del qual porta 30 anys fent-se càrrec. És el cap de la Regidoria de Memòria Històrica i Democràtica de l'Ajuntament d'Alacant des de 2016.

A més, és col·laborador honorífic de l'Institut d'Investigacions Turístiques de la Universitat d'Alacant, professor associat de Didàctica de la Història en la Facultat d'Educació i col·laborador de la Universitat Permanent d'Adults de la Universitat d'Alacant, docent de l'Institut Mediterrani d'Esdeveniments i Protocol (IMEP), associat a la Universitat Miguel Hernández, professor auxiliar convidat adscrit al Departament de Turisme, Patrimoni i Cultura de la Universitat Portucalense (Porto, Portugal) i coordinador de la creació i muntatge d'importants infraestructures museístiques i expositives, així com redactor de plans directors de restauració i usos culturals d'espais o edificis patrimonials.