Diàlegs d'Estiu 2018

Cristina Almeida i Irantzu Varela – Del #nosaltresparim al #metoo. Converses al voltant del moviment feminista

Cristina Almeida i Irantzu Varela – Del #nosaltresparim al #metoo. Converses al voltant del moviment feminista

Dimecres 11 de juliol, a les 19.30 h

Seu universitària Ciutat d'Alacant


Conversarem amb Cristina Almeida i Irantzu Varela sobre la seua visió al voltant del moviment feminista, des d'una perspectiva històrica fins el moment actual.

Interarem respondre a preguntes sobre la centralitat ideològica del feminisme, les accions dels anys 80 i 90 i els efectes de les darreres campanyes, el paper dels hòmens dins del moviment, el condicionament dels mitjans de comunicació, el feminisme com a paraigua d'altres lluites socials o sobre si el moment actual és més reflex d'una moda que d'una reflexió crítica.

Serà una conversa oberta a la participació del públic.

 

Hi participen

  • Cristina Almeida
  • Irantzu Varela
Presenta Dèlia Amorós
 
 
 

Cristina Almeida Castro

Ha estat advocada laboralista i política.
 
Llicenciada en Dret a la Universitat de Madrid, va defensar davant els tribunals de justícia els drets dels treballadors i dels presos polítics durant el franquisme. En arribar la democràcia va centrar els seus esforços professionals en el camp del feminisme y la lluita pels drets de les dones.
 
A partir de 1979, va ser regidora a l'Ajuntament de Madrid pel Partit Comunista d'Espanya, del qual va ser expulsada en 1981 junt amb altres membres del sector renovador. Va participar en la fundació de la coalició electoral Esquerra Unida, per la qual va ser elegida diputada a les eleccions generals espanyoles de 1986 i reelegida en 1989 i 1996. En 1999 va ser candidata a la presidència de la Comunitat de Madrid per la coalició PSOE-Progressistes i va ser elegida diputada regional. Va ser també senadora per designació autonòmica entre 1999 i 2003.
 
Ha col·laborat en nombroses revistes tractant problemes jurídics, de les dones, dels barris i de les associacions de veïns. En 1982 va publicar La mujer y el mundo del trabajo. 
 
 
 

Irantzu Varela Urrestizala

És periodista, feminista i basca.
 
Filla i néta de sardineres, va entendre prompte el que era la consciència de classe i la de gènere. Gràcies al feminisme va entendre que ambdues coses són inseparables i que només es pot lluitar contra l'opressió si es lluita contra totes les formes d'opressió. 
 
Fundadora de l'espai de creació i acció feminista Faktoria Lila, creadora de l'espai feminista El Tornillo, abans en La Tuerka i ara En La Frontera, per culpa del feminisme i de la seua fe en la propaganda, ha esdevingut en el pitjor que pot ser una periodista de més de 40: tertuliana i youtuber.