Diàlegs d'Estiu 2018

Desenvolupament sostenible, globalització i enfortiment dels drets democràtics

Desenvolupament sostenible, globalització i enfortiment dels drets democràtics

Dimecres 11 de juliol, de 10.00 a 14.30 h

Seu universitària Ciutat d'Alacant


Una de les característiques de la globalització rau en el caràcter asimètric dels actors participants, que dóna lloc als innombrables desequilibris que pateixen actualment els habitants de diversos punts del planeta. Un dels efectes econòmics, que preocupa cada vegada més, és troba en relació a la desigualtat. Podem observar com s'està eixamplant la divisió entre els rics i els pobres.
El desenvolupament sostenible implica un canvi en la governabilitat, dirigit cap a un major repartiment del poder polític, econòmic i social. No només es refereix a les tres dimensions específiques d'aquest (ambiental, econòmica i social), sinó que implica com a generació a els qui vivim actualment en el planeta, fent-nos responsables dels recursos i la situació econòmic-social que heretaran les generacions esdevenidores.
 

Hi participen:
  • Raúl Oliván Cortés (DG Participació Ciutadana, Transparència, Cooperació i Voluntariat – Govern d'Aragó)
  • Nacho Uriarte Ayala (director de planificació SEGIB)
  • Diego Herrero de Egaña (assessor de la Secretaria d'Estat de Cooperació Internacional i per a Iberoamèrica i el Carib)
  • Irene Bajo García (Universitat d'Alacant)
  • Emili Villaescusa Blanca (president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana)
  • Martha M. Rodríguez Coronel (Fundació Ètnor)


 

 

Irene Bajo García

És doctora en Dret, professora de Dret del Treball i la Seguretat Social en la Universitat d'Alacant.
 
És investigadora de l'Institut Universitari d'Investigació en Estudis de Gènere i directora de la Càtedra de Responsabilitat Social que impulsa la Generalitat Valenciana en la Universitat d'Alacant, així com secretària del Comitè d'Empresa d'aquesta universitat. Vicepresidenta de la Fundació Caixa Mediterrani des d'abril de 2014.
 
És directora de diversos projectes d'investigació, i ha participat en congressos i jornades nacionals i internacionals.
 
Autora de diverses monografies, articles científics i capítols de llibre en temes com igualtat de gènere, solució extrajudicial de conflictes, drets dels treballadors en el concurs de creditors i responsabilitat social, entre altres matèries.
 
 
 

Diego Herrero de Egaña

És llicenciat en Dret i magíster en Cooperació Internacional per al Desenvolupament. Formació contínua amb realització de cursos sobre migracions, refugiats, processos electorals i dret humanitari internacional.
 
Experiència professional en diverses associacions empresarials (CEOE, FIAB, Conxemar) en diversos llocs i períodes, amb coneixements de la UE (Direcció general de Comerç de la Comissió Europea, Secretaria General del Consell Europeu, membre suplent en el Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) 2012-2014, secció empresaris).
 
Ha participat en  projectes transnacionals d'agermanament de països candidats i veïns, en missions d'observació electoral de la UE i col·laborat en nombrosos projectes en l'àmbit marítim pesquer en l'àmbit nacional i internacional.
 
 
 
 
 
 

Raúl Oliván Cortés

És director general de Participació, Transparència, Cooperació i Voluntariat en el Govern d'Aragó.
 
Llicenciat en Publicitat i Relacions Públiques i diplomat en Treball Social, amb estudis en Tècniques de Participació Ciutadana i en Desenvolupament Estratègic Urbà, amb especialitat en Gestió Cultural de la Ciutat.
 
Fins a 2017 va ser director de Zaragoza Activa (ZAC), un ecosistema públic de empreniment i innovació social. Assessor del World Economic Forum i la SEGIB en el Grup Estratègic del Quart Sector. Mentor del projecte Innovación Ciudadana, ha participat en els laboratoris d'innovació ciutadana de Cartagena (Colòmbia), Veracruz (Mèxic), Rio de Janeiro i Santos (Brasil). Ha col·laborat com a consultor amb el Ministeri de Cultura de Colòmbia i l'ONG Metrópoli en el projecte Laboratorios Sociales de Emprendimiento Cultural. 
 
Publica puntualment en els mitjans de comunicació, especialment en la secció d'economia d'El Periódico de Aragón.
 
 
 
 

Martha M. Rodríguez Coronel

Es troba a càrrec de l'Àrea de Gestió de Projectes de la Fundació ÉTNOR (Ètica dels Negocis i les Organitzacions).
 
Llicenciada en Administració Comercial, ha sigut professora de Matemàtiques, Càlcul Financer i Desenvolupament Organitzacional a la Universitat de Carabobo (Veneçuela).
Té un màster interuniversitari en Estudis Avançats en Filosofia i un altre en Ètica i Democràcia.
 
És investigadora del grup interuniversitari d'Ètiques Aplicades i Democràcia, dirigit per la catedràtica Adela Cortina Orts, i ocupa la secretaria tècnica de Recerca. Revista de Pensament i Anàlisi. 
 
Ha treballat com a analista de costos en Ford Motors de Veneçuela. Actualment es troba finalitzant la seua tesi doctoral sobre ètica empresarial i turisme dins del programa de doctorat en Ètica i Democràcia de la Universitat Jaume I.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ignacio Uriarte Ayala

És director de planificació, coordinació, seguiment i avaluació de la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB). Des d'aquest organisme internacional ha coordinat l'elaboració i l'aprovació del I Pla Quadriennal de la Cooperació Iberoamericana (PACCI) 2015-2018 i en aquests moments dissenyen el II PACCI 2019-2022, que haurà d'aprovar-se en la pròxima XXVI Cimera de Caps d'Estat i de Govern de Guatemala i que marcarà el rumb de l'acció iberoamericana cap a l'Agenda 2030.
 
Expert en el disseny i seguiment de polítiques públiques de cooperació internacional. Ha sigut portaveu adjunt de la Comissió de Cooperació Internacional per al Desenvolupament en el Congrés dels Diputats d'Espanya en la IX i X legislatures (2008-2016). 
 
Ha participat en diverses conferències, fòrums i publicacions acadèmiques sobre cooperació i desenvolupament. 
 
Actualment està acabant la seua recerca doctoral sobre desenvolupament sostenible en la Universitat Pontifícia de Comillas ICADE-ICAI.
 
 
 

Emili Villaescusa Blanca

Va ser elegit president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana a l'abril de 2012.
 
És membre de la Comissió Executiva de la Confederació Empresarial Espanyola de l'Economia Social (Cepes) i responsable de la Comissió de Responsabilitat Social Empresarial (RSE) d'aquesta entitat. Per això és també membre de la Comissió Permanent del Consell Estatal de RSE i del Consell de Cooperació al Desenvolupament.
 
Lligat al món cooperatiu durant tres dècades, va ser president o director general, en diferents etapes, de Florida Grup Educatiu Cooperatiu de 1986 fins a 2004, compaginant la presidència de la cooperativa Consum de 1998 a 2006. En la seua trajectòria professional també destaca haver format part, entre 2000 i 2004, de la Comissió Permanent de Mondragón Corporación Cooperativa. 
 
Des de 2005 presideix l'Associació per a la Cooperació de l'Economia Social –ASCES-, grup empresarial que uneix cooperatives capdavanteres en els seus sectors.
 
Representant la Confederació de Cooperatives de la CV és també membre del Consell Valencià del Cooperativisme, del Consell de Direcció de l'IVACE (Institut Valencià de Competitivitat Empresarial), del recentment creat Consell de Direcció del RIS3 CV, del Consell d'Acció Comercial Exterior de la CV, del Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament, del Consell Municipal de Cooperació de València, del Patronat de Fira València i vicepresident del Patronat de la Fundació ETNOR –Fundació per a l'Ètica dels Negocis i les Organitzacions. Així també, recentment ha sigut nomenat, representant a la Confederació, vocal assessor de la Cambra de comerç de València i membre del Consell Valencià d'Innovació.