Diàlegs d'Estiu 2018

Emilio Lamo de Espinosa i Nicolás Sartorius – Reptes socials, econòmics i polítics actuals

Emilio Lamo de Espinosa i Nicolás Sartorius – Reptes socials, econòmics i polítics actuals

Dimarts 10 de juliol, a les 19.30 h

Seu universitària Ciutat d'Alacant


El segle XXI s'està definint com una etapa social i històrica plena de desafiaments i incerteses. Vivim en un entorn geopolític i econòmic canviant, caracteritzat per l'auge de les potències emergents —que porta a una desoccidentalització creixent de les relacions internacionals—, pel ràpid canvi tecnològic i les seues conseqüències en el món productiu, una major desigualtat, els reptes del canvi climàtic i la sostenibilitat mediambiental, els moviments migratoris de diversa índole en el planeta i pel creixement dels nacionalismes en els països avançats. 
El Brexit i l'elecció de Trump als Estats Units posen en escac l'ordre liberal multilateral que s'havia donat per permanent des de la Segona Guerra Mundial i, en aquest context, la Unió Europea cerca el seu lloc en el món mentre es redefineixen les relacions de poder i apareixen nous riscos, des del terrorisme global fins als ciberatacs.
Espanya, amb un canvi de govern recent, té l'oportunitat de tornar al nucli central de la Unió Europea després d'anys d'absència i impulsar i liderar iniciatives que donen un nou sentit al procés d'integració europea i a les respostes estratègiques als reptes i problemes apuntats.
Per a analitzar l'actual entorn geopolític i econòmic i contribuir a una reflexió seriosa sobre el futur de la Unió Europea i el paper que Espanya pot i ha de jugar hem reunit Emilio Lamo de Espinosa (Real Instituto Elcano) i Nicolás Sartorius (Fundación Alternativas), dues persones amb trajectòries vitals i professionals excepcionals que, amb tota seguretat, ens estimularan a pensar amb rigor sobre totes aquestes qüestions.
 
 
 

 

Emilio Lamo de Espinosa

És doctor en Dret per la Universitat Complutense i doctor en Sociologia per la Universitat de Califòrnia-UCSB.
 
Des de 2012 presideix el Real Instituto Elcano d'Estudis Internacionals i Estratègics, primer think tank espanyol en estudis internacionals. A més, és catedràtic emèrit de Sociologia en la Universitat Complutense, acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques i de l'Acadèmia Europea de Ciències i Arts, membre del Consell Assessor del Centre d'Investigacions Sociològiques, col·laborador habitual en la premsa, i patró o assessor de nombroses fundacions.
 
Va estar al càrrec de la reforma de la universitat espanyola durant el primer govern de Felipe González (1982-1987). Entre 1992 i 2002 va ser director de l'Institut Universitari Ortega i Gasset, i entre 2007 i 2010 president de la Federació Espanyola de Sociologia, de la qual és membre d'honor.
 
És doctor honoris causa per la Universitat de Salamanca, XI Premi Otto d'Habsburg, Premi Nacional de Sociologia i Ciència Política, i XXVII Premi FIES de Periodisme, entre altres reconeixements.
 
 
 

Nicolás Sartorius Álvarez

És advocat, periodista i polític.
 
Actualment és vicepresident executiu de la Fundación Alternativas. 
Va passar diversos anys en la presó durant la dictadura franquista per la seua activitat política i sindical. Cofundador de CC.OO, va participar en les negociacions socials i polítiques durant la Transició i va ser diputat durant diverses legislatures, fins a 1993.
 
Col·labora en diaris com El País i ha dedicat els últims anys a l'anàlisi de la política internacional i de seguretat.
 
És autor, entre altres assaigs, d'Un nuevo proyecto político, Carta a un escéptico sobre los partidos políticos, La memoria insumisa, El final de la dictadura, La conquista de la libertad en España, Una nueva Globalización: propuestas para el debate i La acción exterior de España.